Hectische week: bitcoin leidt groene cryptomarkt terwijl banken omvallen on 17/03/2023 at 19:00

De afgelopen week was allesbehalve saai op de cryptomarkt. In eerste instantie daalde de bitcoin koers verder tot onder de $20.000 te midden van macro-angst op de financiële markten. Het omvallen van zowel Silvergate als Silicon Valley Bank (SVB) en de hawhkish opmerkingen van Federal reserve voorzitter Jerome Powell over hogere renteverhogingen deden bitcoin (BTC) niet veel goeds.

Echter begon de koers van bitcoin vanaf zondagavond aan een flinke beweging omhoog en steeg het na de publicatie van de inflatiecijfers zelfs tot boven de $26.000.

De totale crypto marktkapitalisatie komt uit op $1,12 biljoen en de Fear & Greed index komt uit op 51 (neutral).

Banken vallen om als dominostenen

Het drama begon allemaal vorige week donderdag toen je in het crypto nieuws kon lezen dat crypto bank Silvergate bekend had gemaakt alle operaties tot een halt te brengen en over te gaan tot liquidatie. Vervolgens werd het stokje doorgegeven aan SVB die kampte met een bankrun, nadat klanten hoorden dat de bank krap bij kas zat. Om deze reden werd de bank dan ook gesloten door de Amerikaanse toezichthouders. De Amerikaanse overheid beloofde zondag dat klanten al hun geld terugkrijgen dankzij de Amerikaanse versie van het Depositogarantiestelsel.

Op zondagavond was het opnieuw raak: Signature Bank werd door de overheid gesloten om een verdere ineenstorting te voorkomen. De angst in de wereld van finance zit er nog altijd goed in, en er wordt gevreesd voor nog meer banken die ten onder gaan.

USDC getroffen door val SVB

Circle, de uitgever van USDC Coin (USDC) bleek een significante blootstelling te hebben aan SVB. In totaal zou er namelijk $3,3 miljard aan onderpand voor de stablecoin ondergebracht zijn bij SVB. In totaal staan de reserves gelijk aan zo’n $40 miljard.

USDC verloor de koppeling met de Amerikaanse dollar en daalde tot aan absoluut dieptepunt van $0,87. Mede door de eerdergenoemde aankondiging van de Federal Reserve wist de stablecoin zijn koppeling met de dollar weer te vinden.

Bitcoin stijgt na inflatiecijfers

Op dinsdag werd tevens de Consumentenprijsindex (CPI) van de Verenigde Staten gepubliceerd. De jaarlijkse inflatie is uitgekomen op 6,0%, wat geheel in de lijn der verwachtingen lag. Vorige maand lag deze inflatie nog op 6,4%. De bitcoin koers reageerde positief en steeg tot boven de $26.000. Na een korte correctie de paar dagen hierna zette de koers van BTC de uptrend gewoon door, met opnieuw het doorbreken van de $26.000 als gevolg.

Bitcoin leidt de cryptomarkt

De koning der cryptocurrencies, bitcoin, heeft de afgelopen week het best gepresteerd van de top vijftien cryptovaluta’s op basis van marktkapitalisatie. Sinds zondagavond begon bitcoin aan een opleving en die vond vandaag zijn hoogtepunt van ongeveer $26.900. De laatste keer dat BTC boven de $26.000 stond was negen maanden geleden, voordat crypto-leenplatform Celsius kopje onder ging.

Ethereum volgt

De meeste altcoins wisten niet zo goed te presteren als bitcoin de afgelopen zeven dagen. Ethereum (ETH), de nummer twee qua marktkapitalisatie, wist echter ook flink de lucht in te schieten. ETH wist een piek van $1.780 neer te zetten en is vervolgens een correctie gestart. Op het moment van schrijven komt de ETH koers uit op $1.711.

BNB stijgt na dit nieuws

Binance coin (BNB) volgt een soortgelijk koersverloop als BTC en ETH. op dit moment staat het nog altijd met meer dan dubbele cijfers in het groen over de afgelopen week.

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat Binance, de grootste crypto exchange ter wereld, een totaal van $980 miljoen heeft omgezet naar BTC, ETH en BNB. Om precies te zijn heeft het zijn BUSD uit het Industry Recovery Initiative vanwege de veranderingen in sgtablecoins en banken omgezet richting BTC, ETH en BNB. Dit nieuws is uiteraard positief voor de koersen van zowel BTC, ETH en BNB.

Handel bij Anycoin Direct

Wil jij ook eenvoudig en snel jouw favoriete cryptomunten kopen? Maak een account bij de Nederlandse cryptobeurs Anycoin Direct om de eerste €1.500 gratis te kunnen handelen.

Tags: Anycoin DirectBankenBitcoinbtcCrypto

Read More

Dit artikel verscheen als eerste op Crypto-Insiders

Word nu gratis Insider!

Insiders krijgen toegang tot onze vernieuwde omgeving voor leden waar dagelijks marktupdates worden gedeeld en al ons nieuws, onze video’s en updates worden gebundeld. Heb je hulp nodig? Stel dan 1-op-1 je vragen aan onze coaches en analisten!

Nu via NUBitcoin 30 dagen GRATIS proberen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *