Europa wil mogelijk soepelere regels omtrent stablecoins voor banken on 25/05/2023 at 04:00

0

De Europese Commissie overweegt maatregelen om de integratie van stablecoins en tokenized activa binnen de banksector te vergemakkelijken. Dit blijkt uit een gelekt document in handen van Coindesk. Deze plannen staan in sterk contrast met eerdere initiatieven die tot doel hadden mensen hun crypto bezit inzichtelijk te maken.

Europese commissie pleit voor passende regelgeving

Het voorstel beschrijft de vereisten voor het bezit van fiat-valuta in verhouding tot crypto-activa door banken. Dit is een versoepeling ten opzichte van het eerdere voorstel in januari, waarin werd geëist dat banken hun crypto-activa moesten waarborgen met aanzienlijke hoeveelheden fiat valuta. In het document werd er geopperd voor het volgende:

“Als er geen adequaat regelgevend kader is om de verschillende risico’s aan te pakken waarmee banken worden geconfronteerd door deze nieuwe vorm van blootstelling, bestaat het risico dat de verbindingen tussen crypto-activa markten en financiële markten in omvang en impact toenemen. Dit kan leiden tot grotere risico’s voor de financiële stabiliteit en individuele banken.”

Een lager risicogewicht voor stablecoins

Europese Unie (EU) wetgevers hebben aangegeven strengere regelgeving voor cryptovaluta te willen invoeren. Dit wordt voornamelijk gedaan om te voorkomen dat de instabiliteit in de crypto-industrie overslaat naar het commerciële banksysteem. Hun plan omvat het toekennen van een risicogewicht van 1250%. Een risicogewicht houdt verband met de hoeveelheid kapitaal die een bank moet aanhouden in verhouding tot het bedrag dat zij uitlenen. Een hoger percentage zorgt voor meer veiligheid, maar beperkt ook de leencapaciteit van de bank, wat kan leiden tot minder economische activiteit.

Het nieuwe voorstel van de Europese Commissie is om het risicogewicht van stablecoins te verlagen naar 250%. Daarbij wordt er geopperd de digitale munten aan niet-fiat activa te koppelen zoals goud. Daarnaast moeten de banken ook strikt in de gaten worden gehouden dat crypto transacties niet verbonden zijn met illegale praktijken zoals witwassen. Andere niet-stablecoins zoals, bitcoin (BTC) en ethereum (ETH), zullen alsnog aan het 1250% risicogewicht moeten doen vanwege hun volatiliteit.

Tags: EuropaEuropese CommissieRegelgevingStablecoins

Read More

Dit artikel verscheen als eerste op Crypto-Insiders

Word nu gratis Insider!

Insiders krijgen toegang tot onze vernieuwde omgeving voor leden waar dagelijks marktupdates worden gedeeld en al ons nieuws, onze video’s en updates worden gebundeld. Heb je hulp nodig? Stel dan 1-op-1 je vragen aan onze coaches en analisten!

Nu via NUBitcoin 30 dagen GRATIS proberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: