Ethereum vs. Bitcoin: Welke crypto moet je bezitten in 2023? on 18/03/2023 at 09:14

Nu de cryptocurrency-markt zich blijft ontwikkelen, overwegen meer beleggers crypto aan hun portefeuille toe te voegen. Twee van de populairste cryptocurrencies zijn Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Maar welke van de twee is juist interessant in 2023? In dit artikel vergelijken we Ethereum en Bitcoin. Let op dat dit géén financieel advies is; doe altijd zelf onderzoek.

Bitcoin was de eerste cryptocurrency. In 2009 lanceerde de tot op heden onbekende maker onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto het netwerk. Het werkt op een gedecentraliseerd netwerk dat veilige en transparante transacties mogelijk maakt. Bitcoin staat ook bekend om zijn beperkte voorraad, met slechts 21 miljoen BTC die ooit kunnen worden gecreëerd.

Ethereum is een nieuwere cryptocurrency die in 2015 werd gelanceerd door onder andere Vitalik Buterin. Het is ook een gedecentraliseerd netwerk, maar het verschilt van Bitcoin doordat het meer is dan alleen een digitale munt. Ethereum is een platform waarmee ontwikkelaars applicaties kunnen bouwen bovenop de blockchain met behulp van smart contracts, ook wel dApps genoemd.

Transactiesnelheid en kosten

Als het gaat om transactiesnelheid is Ethereum sneller dan Bitcoin. De basislaag van Ethereum kan tot 15 transacties per seconde (tps) aan, terwijl Bitcoin slechts 7 tps aankan. 

Doordat veel mensen Ethereum gebruiken, zijn de transactiekosten op het netwerk vaak hoger. Echter, laag 2 schaaloplossingen gebouwd op Ethereum maken het mogelijk voor het netwerk om veel meer transacties te verwerken voor een fractie van de prijs. 

Schaalbaarheid

Schaalbaarheid is een cruciaal punt voor zowel Bitcoin als Ethereum. Naarmate meer mensen deze netwerken gebruiken, neemt de vraag naar transacties toe, wat kan leiden tot opstoppingen en hogere kosten. 

Ethereum werkt aan een oplossing voor dit probleem, genaamd Ethereum 2.0, dat een nieuw consensusalgoritme gebruikt om de schaalbaarheid te vergroten. Bitcoin-ontwikkelaars werken ook aan schaalbaarheidsoplossingen, zoals het Lightning Network.

Met Ethereum 2.0 gebruikt het netwerk niet langer het Proof-of-Work-protocol, dat miners gebruikt om transacties te verwerken en te valideren zoals Bitcoin dat doet. Recent was in het ethereum nieuws te lezen dat ‘The Merge’ met succes is uitgevoerd, wat het startschot voor de verdere ontwikkeling van het nieuwe netwerk betekende.

Toepassingen

Vanwege het beperkte nut van Bitcoin wordt het netwerk vooral gebruikt als opslag van waarde en als betaalmiddel. Het wordt vergeleken met digitaal goud, en veel beleggers zien het als een hedge tegen inflatie. 

Ethereum daarentegen heeft een breder scala aan gebruiksmogelijkheden. Het is de basis voor veel decentralized finance (DeFi) projecten en wordt gebruikt om dApps aan te drijven in verschillende sectoren, zoals gaming en vastgoed.

Conclusie

Zowel Bitcoin als Ethereum hebben hun sterke en zwakke punten, en uiteindelijk komt de beslissing welke interessant is in 2023 neer op jouw eigen investeringsdoelen en risicotolerantie. Als je op zoek bent naar een cryptocurrency die vooral dient als waardeopslag, dan is Bitcoin wellicht de interessantste optie. 

Als je juist geïnteresseerd bent in investeren in een platform met een breder scala aan use cases, dan is Ethereum wellicht interessant. Het netwerk zal ook in 2023 weer veel ontwikkelingen door gaan maken, waaronder de Shanghai update

Zoals altijd is dit artikel geen financieel advies. Crypto is een riskante industrie, zoals we in het recente verleden hebben gezien met de ineenstorting van FTX. Daarnaast zijn de crypto koersen vaak onderhevig aan de ontwikkelingen in de wereldeconomie.

Dit artikel is met behulp van AI tot stand gekomen. De eindredacteur werkte voor dit artikel nauw samen met AI om tot de beste feitelijke informatie te komen. De eindredacteur stelde gerichte vragen en heeft de antwoorden van de AI gecontroleerd, aangevuld ter relevantie en waar nodig onjuistheden aangepast.

Tags: BitcoinEthereumVergelijking

Read More

Dit artikel verscheen als eerste op Crypto-Insiders

Word nu gratis Insider!

Insiders krijgen toegang tot onze vernieuwde omgeving voor leden waar dagelijks marktupdates worden gedeeld en al ons nieuws, onze video’s en updates worden gebundeld. Heb je hulp nodig? Stel dan 1-op-1 je vragen aan onze coaches en analisten!

Nu via NUBitcoin 30 dagen GRATIS proberen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *