Ethereum kan zowel onder toezicht van SEC als CFTC vallen, zegt expert on 24/05/2023 at 16:15

0

De afgelopen maanden heeft er zich een fascinerende strijd ontvouwd binnen de Amerikaanse toezichthouders. Het middelpunt van de strijd? Ethereum (ETH). Nog altijd is het onduidelijk of ether een commodity (grondstof) of een security (effect) is. 

Volgens Dan Berkovitz, voormalig commissaris bij de Commodities Futures Trading Commission (CFTC), kan ETH wettelijk gezien onder beide categorieën vallen. Dat zegt hij tijdens de Unchained podcast met Laura Shin.

Tegenstrijdige berichten van toezichthouders

De afgelopen paar maanden hebben de twee belangrijkste toezichthouders in de VS, de CFTC en de SEC, behoorlijk tegenstrijdige uitspraken de wereld in geholpen. Beide instanties hebben tegelijkertijd nog altijd geen definitief antwoord gegeven op de hamvraag: Is ethereum nou een security of een commodity?

In een hoorzitting in april zei SEC voorzitter Gary Gensler dat alles behalve bitcoin (BTC) als een effect zou moeten worden beschouwd, en weigerde hij verder in te gaan op het onderwerp. Ook de CFTC ging qua standpunt de afgelopen maanden aardig van de hak op de tak. Van duidelijkheid is in ieder geval nog geen sprake.

Berkovitz gooit nog wat olie op het vuur en legt uit dat door de overlappende juridische definities van commodities en effecten in de Amerikaanse wet het mogelijk is dat ethereum zelfs als beide wordt geclassificeerd.

 “De wet is duidelijk. Iets kan daadwerkelijk zowel een commodity als een effect zijn.”

Ethereum: commodity en security?

Berkovitz benadrukte dat commodities niet uitsluitend fysieke grondstoffen zoals tarwe of goud zijn, en dat alles wat onder de jurisdictie van een futures-contract valt, als een commodity kan worden gedefinieerd.

Berkovitz zei ook dat een effect, dat normaal gesproken dus aan de SEC toebehoort, ook het onderwerp kan zijn van een futures contract, waardoor het ook weer onder de jurisdictie van de CFTC valt. Als een activum dus een commodity is in de ogen van de CFTC en ook een effect volgens de definitie van de SEC, is het mogelijk dat beide regelgevende instanties er zeggenschap over hebben. 

Deze toenemende verwarring laat de dringende behoefte aan duidelijke regelgeving in de crypto wereld nog maar eens goed zien. De onzekerheid rond de status van cryptocurrencies zoals bitcoin en ethereum kunnen grote implicaties voor bedrijven en investeerders hebben. Zo blijven veel investeerders op dit moment nog aan de zijlijn staan door een gebrek aan duidelijkheid op het gebied van regelgeving.

Tags: CFTCETHEthereumSEC

Read More

Dit artikel verscheen als eerste op Crypto-Insiders

Word nu gratis Insider!

Insiders krijgen toegang tot onze vernieuwde omgeving voor leden waar dagelijks marktupdates worden gedeeld en al ons nieuws, onze video’s en updates worden gebundeld. Heb je hulp nodig? Stel dan 1-op-1 je vragen aan onze coaches en analisten!

Nu via NUBitcoin 30 dagen GRATIS proberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: